Bestellijst laden
Pikolit Vipava Wit
Voor deze Pikolit werden slechts 2000 kg zoete Pikolit-druiven zorgvuldig verzameld in kleine kisten gevuld met stro. Vervolgens drogen deze druiven gedurende drie maanden in. Hierdoor verliezen ze meer dan 70% van hun volume. De druiven verschrompelen en zien eruit als rozijnen, maar hun aroma's en suiker zijn zeer geconcentreerd. Het kostbare Pikolit-sap, dat met bijzondere zorg wordt geperst, vergt alle deskundigheid van de wijnmaker. Na maanden van langzame vergisting rust de Pikolit vervolgens voor meerdere jaren op eiken vaten. Het bouquet beloont ons met een rijp en nobel aroma's van gedroogd fruit, karamel, rozijnen en rum. Complexe, zijdeachtige textuur in de mond, met een aangename zuurgraad. Een kostbare zeldzaamheid, immers in de afgelopen 2 decennia zijn alleen 2009 en 2018 geproduceerd…,
Gouden medaille op de Decanter World Wine Awards
Alcohol: 13,0 % vol.
Acidity: 6,4 g/L .
Residual sugar: 126 g/L
Het is een wereld waar de Alpen de mediterrane frisheid en zoetheid ontmoeten. Een wereld waar de zon en de borawind aanwezig zijn. Soms zijn ze speels, soms gewelddadig... De zon streelt de terrasvormige hellingen, de borawind krult de wijnstokken.
De wijnstok wordt al sinds de tijd van de oude Romeinen in het gebied van Vipava verbouwd.
De wijnbouw in de Vipava-vallei hecht groot belang aan het jaar 1894, toen de wijnbouwers van Vipava de eerste wijnkelder in Slovenië oprichtten, die werd geregistreerd als de Vipava-wijncoöperatie. De geschiedenis van deze coöperatie is zeer kleurrijk, aangezien zij twee wereldoorlogen en een Italiaanse bezetting heeft overleefd. In deze roerige tijden functioneerde de coöperatie zonder onderbrekingen.
In de Vipava-regio werd de wijnstok ooit verbouwd als een marginale cultuur, op de velden in de rechte stukken, door palen, wilgen, moerbeien en andere bomen, op terrassen van hellingen. In de jaren zestig begon de Vipava-regio met een vernieuwing van wijngaarden in de heuvels van Biljen. De terrasplantages in de heuvels van Biljen waren jarenlang (samen met de plantages in het gebied Črni Kal en Koper) de enige grotere plantages in Slovenië, en beslaan tegenwoordig meer dan 240 ha.
De Vipava-kelder heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de druiventeelt in de Vipava-vallei en groeide consequent en overwon de uitdagingen van de tijd. In 1894 bouwde de Vipava Wijncoöperatie een kelder met een capaciteit van 6.000 hl, die 70 jaar later werd opgewaardeerd tot een capaciteit van 45.000 hl. De volgende grotere technologische modernisering en capaciteitsverhoging vond plaats in 1974, toen de kelder, dankzij een succesvolle exploitatie, geleidelijk werd vergroot tot 200.000 hl. Dit alles leidt naar de kelder VIPAVA 1894 d.o.o. zijnde de grootste in Slovenië.