NIERSTEINER SPIEGELBERG LEONHARD | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Niersteiner Spiegelberg Leonhard

Witte wijn
0
Nog geen stemmen
Qualitatswein Rheinhessen 2023
Soort:
Land:
Wijnhuis:
(, %)
Smaakprofiel:
Ruim voldoende beschikbaar. Nu besteld, eerstvolgende leverdag in huis.
7,50
5,95
001228_niersteiner_spiegelberg_leonhard.png

Niet zo snoeperig als een dessertwijn, maar juist een verkwikkende frisse zoete wijn met het nodige doordrink gehalte. Daarbij wel mooi geschakeerd omdat de Müller Thurgau (Rivaner) en Gelber Muskateller elkaar perfect aanvullen. Heerlijke bloemige geur met een elegant smaak van groene appel, steenfruit als perzik, een hint van lychees en licht minerale toets. Een gemakkelijk en toegankelijke wijn, maar wel een voor de fijnproever! Het spreekt dan ook voor zich dat hij zich buitengewoon goed thuis voelt tijdens een borrel of als begeleider van lange zomerse avonden. Een liter lang wijnplezier!

Jaar:
2023
Soort:
Land:
Streek:
Wijnhuis:
(, %)
Smaakprofiel:
Op dronk:
nu
Alcohol:
8,5 %
Inhoud:
1,000
Doos inhoud: 6
Bescherming:
Qualitatswein
Duurzaamheid:
-
Afsluiting:
Schroefdop
Bijlage:
Weingut Leonhard

Het begon allemaal in 1970 met een Silvaner-perceel van 1.800 vierkante meter op de Niersteiner Rosenberg, een erfstuk van mijn moeder. Mijn vader Peter Leonhard, die ook wijnmaker is en 30 jaar lang als landgoedbeheerder bij de wijnmakerij Louis Guntrum heeft gewerkt, heeft de zeer goede vintage uit 1971 gebotteld. De kennissenkring van mijn ouders was geïnteresseerd in de wijn en daarom werd het bedrijfsoppervlak in de loop der jaren, na verkoop, in kleine stapjes uitgebreid.
Het was niet uit een traditionele verplichting dat ik, Klaus Peter Leonhard, in 1992 begon aan mijn stage als wijnmaker bij wijnmakerij Kurt Darting in Bad Dürkheim, nadat ik mijn middelbare school had afgerond en militaire dienst had gedaan. Het volgende jaar voltooide ik de opleiding bij wijnmakerij Müller-Catoir in Neustadt/Haardt. Bij deze twee hele goede bedrijven heb ik zowel op professioneel als op persoonlijk vlak veel kunnen leren.
Na mijn studie wijnbouw en oenologie heb ik tot eind 2006 negen jaar bij de voormalige MAN-wijnmakerij St. Antony in Nierstein gewerkt. Sindsdien ben ik het bedrijf van mijn ouders fulltime blijven runnen, ondersteund door mijn ouders en mijn zus Susanne, ook een gediplomeerd wijnmaker.
Ons bedrijf is gelegen aan de zuidelijke rand van Nierstein. Nierstein ligt direct aan de Rijn, die ca. 150 m breed is. Het heeft ongeveer 8.000 inwoners en wordt beschouwd als de grootste wijnbouwgemeenschap aan de Rijn. De wijngaarden van Niersteiner, vooral die op de Rode Helling, hebben van oudsher een internationale reputatie.
We cultiveren nu 7,5 hectare eigen wijngaarden. In het najaar van 2001 hebben wij in onze directe omgeving een prachtig voormalig wijnhuis kunnen kopen. Het heeft een ruime wijnperszaal en grote gewelfde kelders van steengroeve. Onze gebottelde wijnen worden hier het hele jaar door bewaard bij een temperatuur tussen 8°C en 13°C en met een optimale luchtvochtigheid.
Ons wijngaardgebied is hoofdzakelijk verspreid over de locaties Paterberg, Rosenberg en de toplocaties Ölberg, Pettenthal en Heiligenbaum in de zogenaamde Roter Hang. De Paterberg heeft zeer kalkrijke kleigronden. Het is ideaal voor het verbouwen van rode wijnen. De Rosenberg is een plateau met rode bovengrond en leemachtige ondergrond.
De Roter Hang zijn wijngaarden met rode klei-leisteen verweerde grond met een zuidelijke of zuidoostelijke ligging en dicht bij de Rijn. IJzeroxide zorgt voor zijn donkerrode kleur, waardoor vooral in de soms erg steile wijngaarden de warmte goed wordt opgeslagen. Al deze factoren resulteren in een uitstekend microklimaat.
De geologische formatie van de Roter Hang beslaat iets minder dan 200 ha, waarvan 93% beplant is met Riesling. Onder deze omstandigheden ontwikkelen de wijnen een delicate mineraliteit, fijne fruitaroma's, een onmiskenbaar karakter en een hoog rijpingspotentieel. Uitstekende locaties zijn de Niersteiner Pettenthal met zijn directe nabijheid aan de Rijn, evenals Niersteiner Ölberg en Niersteiner Heiligenbaum als puur zuidelijke locaties. Ze genieten een wereldwijde reputatie.
Wij cultiveren onze wijngaarden uitsluitend zelf, zorgvuldig, snel en met veel aandacht voor detail. Wij hechten veel belang aan het onderhoud van de vloeren. De toevoeging van compost en stro is voor ons erg belangrijk, evenals permanente en wintergroening. Door al deze maatregelen verbeteren we de bodemstructuur, verminderen we erosie en zorgen we voor een harmonieuze aanvoer van voedingsstoffen.
Wij oogsten uitsluitend met de hand, zodat wij de mogelijkheid hebben om in de wijngaard selecties te maken. De witte wijnen worden onmiddellijk en zeer voorzichtig geperst. Nadat de most vooraf is geklaard door bezinking (het bezinken van de tros door zwaartekracht), fermenteren de wijnen in roestvrijstalen containers, gescheiden per type en gescheiden per laag. (Daarom staat de locatie op het etiket vermeld).
Daarna volgt nog één keer tappen gecombineerd met kieselguhrfiltratie tot de fles in maart gevuld is. De rode wijnen worden allemaal traditioneel gefermenteerd boven de puree en rijpen in grote eikenhouten vaten. Ze worden pas in de nazomer van het volgende jaar gebotteld. De aanduiding van onze wijnen met vintage, locatie, druivensoort en kwaliteitsniveau is het logische gevolg van dit zorgvuldige en gedetailleerde proces.
Een derde van het wijngaardoppervlak is beplant met Riesling en een vijfde met Blauer Pinot Noir. De rest van het gebied is verdeeld in de druivenrassen St. Laurent, Regent, Silvaner, Müller-Thurgau, Pinot Blanc en Pinot Gris. Specialiteiten zijn Scheurebe en Rieslaner.

 

Geen informatie beschikbaar.