De Colheita's van het Portugese Porthuis Kopke zijn een van de meest bekende als het gaat om soorten port. Het zijn gerijpte Tawny's die minimaal 7 jaar op eikenhouten vaten hebben gerijpt en uit één oogstjaar komen. Door die houtrijping komt de port licht in contact met zuurstof. De port gaat oxideren, verliest een deel van zijn kleur en krijgt de geur en smaak van vanille, specerijen, rozijnen, vijgen en karamel. Heerlijk te combineren met chocolade of oud Hollandsche kazen. Drink de port zo tussen de 14 en 18 graden. De Kopke Colheita Port is na opening nog ca. 6 weken op dronk.
De kruidigheid is mooi verweven in het zoet van de port. De port is zoet doordat men tijdens de gisting pure wijnalcohol heet toegevoegd en de gisting daardoor is gestopt. De nog onvergiste suikers geven de port zijn heerlijke rijke en zoete smaak.
Heeft u een oudere Colheita/Vintage Port adviseren wij de fles 24 uur van te voren rechtop te zetten. Zo kan het bezinksel naar de bodem zakken. Vervolgens rustig uitschenken tot u bij het bezinksel bent.