Gulle kleur met een ronde sappige fraîcheur. Heerlijke wijn met volop wilde bloemen, zwart fruit, cacao, peper en bergkruiden in geur en smaak. Afkomstig van oude stokken die nog beschikken over de originele Europese onderstok. Niet gek dat daarom een vergelijking met de ouderwetse Bandol wordt gemaakt, de Mourvèdre is immers een directe afstammeling van de Monastrell. Gelukkig heeft de Monastrell uit de hoogvlakte van Jumilla nog geen wereldreputatie opgebouwd, maar hierin begint verandering te komen. Dat blijkt wel uit diverse prijzen die deze honderd procent Monastrall de afgelopen jaren wist te bemachtigen! Klasse
meer info en achtergrond via https://www.storms.nl/nieuws/kwaliteits-revolutie
Grape variety: 100% Pie Franco Monastrell (European root)
Wine making: Young wine elaborated with grapes from old Monastrell Pie Franco vineyards.
Organoleptics features: Intense red cherry colour, strong in nose, clean and complex with mature fruity flavour. The grapes are destemmed and the vinification process is carried out in stainless steel tanks for 15 days with a maximum temperature of 26║, C. When the maceration-fermentation process is completed, the wine passes to bottles where a natural ageing takes place.
Alcohol 14,5% alc./vol.
pH Informative 3-4
Total Acidity Informative 5+0,5 g/l
Volatile Acidity 0,30-1 g/l
AWARDS
Gold Medal at the International Challenge Gilbert Gaillard 2014
Silver Medal at the International Challenge Mundus Vini 2014
Commended Decanter World Wine Awards 2013
Silver Medal Decanter World Wine Awards 2012
1st prize winner -Careful with the Environment- at the V Contest IIEE Madrid
Gold Medal at the VIII Edition of Kingdom of the Monastrell 2008