Spontane gisting in roestvrijstalen tank met behulp van inheemse gisten.
De wijn heeft een intens rode kleur, aroma's van kersen, aardbei en specerijen.
In de neus geeft het aangename fruitige geuren van kersen en bosvruchten samen met bloemige hints. In de mond is het droog, fruitig, aangenaam en goed in balans met elegante tannines en een lange fruitige afdronk.
Deze variëteit komt het meeste voor in Toscane, waar het veel gebruikt wordt om de Sangiovese wat toegankelijker te maken en de tannines van de laatste wat te verzachten. Tegenwoordig wordt deze druif ook als cépage gebruikt, vooral in de regio rond Maremma. Maar ook in Piemonte, Campania, Puglia, Ligurië, Emilia-Romagna, Marche, Umbrië en Abruzzen komt het voor en in meerdere malen ook als wijn van DOC-kwaliteit. In totaal zijn er ruim 3.000 hectare mee beplant.
Ciliegiolo is een blauw druivenras uit Toscane, dat voornamelijk als blenddruif wordt gebruikt. De naam betekent ",kleine kers", in het Italiaans, wat verwijst naar de kersachtige smaak van deze druif. De grote troef van dit ras ligt in het lage gehalte aciditeit en tannine, twee karakteristieken waarmee de soms strenge aard van Sangiovese perfect kan verzacht worden.
Harold Hamersma (score grote Hamersma): 8,5
Ciliegiolo. Het staat pront bovenaan op het etiket, als de naam van de man, hond, kanarie van de wijnmaakster, maar het is de druif in kwestie. Een bijna vergeten voorouder van de fameuze sangiovese, de chiantidruif.
De wijn doet denken aan de betere landwijnchianti, fijn roodfruitig, geurend als een prachtig zonnige herfst, maar dan subtieler. En vol rozengeur