Tijd voor Asperge met lekkere wijn! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Tijd voor Asperge met lekkere wijn!

Asperge en wijn hebben meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht zou lijken; hun wortels liggen allebei in Oost-Europa en oorspronkelijk is de asperge struik een ongecultiveerde klimplant, net zoals de wingerd (wijnstok). Verder werden aan beide producten genezende krachten toegekend!!

Tijd voor Asperge met lekkere wijn!Het Limburgse Goud!

Door het warme weer zijn er dit jaar al vroeg asperge in overvloed. Daardoor zijn de prijzen laag, wat ervoor zorgt dat we extra kunnen genieten van ons Limburgse goud!! Maar hoe selecteren we een betaalbare wijn hierbij? Traditioneel gezien gaan asperge altijd samen met de wijnen uit de Alsace. U heeft in eerdere rubrieken kunnen lezen dat deze helaas hun natuurlijke karakter aan het verliezen zijn (aanzoeten) en dat ze prijs kwaliteitverhouding minder interessant in elkaar zitten. Maar niet gevreesd, heden ten dage zijn er vele andere mogelijkheden te vinden in de wijnwereld. Heeft u namelijk al eens gedacht aan de Hongaarse wijnen of een frisse droge Duitse wijn? Of zoek het eens dicht bij huis met een Nederlandse wijn! De vraag blijft nog altijd hoe selecteer ik de wijn die het beste past bij het asperge gerecht…

 

Welke wijnen passen het beste bij Aspergegerechten

De wijn mag de subtiele smaak van de asperge niet overheersen, daarom begeleiden de witte wijnen de traditionele asperge gerechten nog altijd het beste. Met traditionele asperge gerechten doel ik op het oude recept van asperge met ham, ei en een botersausje eventueel geserveerd met nieuwe aardappelen. Hier kunt u het beste een lichte, redelijk neutrale frisse wijn bij serveren. Denk hierbij aan een Pinot blanc of Sauvignon blanc. Wanneer u uitwijkt naar een andere saus, dan een botersaus, dient u uw wijnkeuze aan te passen. De zuurgraad en kracht zal toenemen waardoor de lichte, neutrale wijn weg zou kunnen vallen. Men dient dan een iets stoerdere wijn te selecteren met eventueel wat kruidigheid. Enkele voorbeelden van druivensoorten hierbij zijn de pinot gris, chardonnay, riesling, droge muscat, viura (Rioja), gewurztraminer etc.

Wanneer u de asperge wilt combineren met vis (zalm(forel), kreeft, tong etc) of wit vlees (kalfsvlees, zwezerik, kalkoen of kip) dient u de wijn in eerste instantie op het vlees- of visgerecht met de passende saus af te stellen.

Bekijk hier alle wijnen die passend zijn bij de Asperge

Rode wijn in combinatie met Asperge

Tijd voor Asperge met lekkere wijn! Natuurlijk kan een rode wijn ook een ideale begeleider zijn van uw aspergediner. Wanneer u de asperge doet roerbakken kan een mooie Chinon goed tot zijn recht komen, of een iets lichtvoetigere rode wijn. Wanneer u rood vlees (rosbief, lamsvlees etc) wilt combineren met asperge dient u een krachtigere wijn te kiezen. Ook hier geldt dan weer dat het vleesgerecht met de passende saus doorslaggevend is.

Advies over begeleidende wijnen

De mogelijkheden zijn vaak eindeloos, u kunt daarom het beste vragen naar advies bij de lokale wijnkoperij of slijterij. Zij kennen hun wijnen en weten hoe het karakter van een wijn in elkaar zit. Met de genoten opleiding kunnen ze u adviseren naar de perfecte wijn/spijs combinatie! 

Santé en smakelijk eten,

Alex @Storms.nl www.Storms.nl