Wijn van druivensoorten

DruivensoortPlavac Mali (Zinfandel)

De Plavac Mali is de belangrijkste blauwe druivensoort van Kroatië en wordt voornamelijk geteeld langs de Dalmatische kust.  Het is een van Kroatië's meest aangeplante rode druiven variantie.  De naam van deze blauwe verwijst naar de kleine blauwe druiven die de wijnstokken produceren: in het Kroatisch verwijst plavac (ban plavo, blauw) naar de kleur blauw; mali betekent klein.

De Plavac Mali is als een rode kwaliteitsdruif erg belangrijk in de gebieden als Postup en Dingač (Qua ligging net iets boven Dubrovnik) en de wijn vernoemd is naar de plaats Belangrijke aanplant vinden we ook op de eilanden Hvar, Brač, Vis en op het schiereiland Pelješac waar de Plavac Mali grootte wijnen voortbrengt. Deze vaak robuuste en stevige rode wijnen kenmerken zich door een hoog alcohol gehalte en stevige tannines en is  mede daardoor uitstekend geschikt voor te lageren. De wijnen gemaakt van de Plavac Mali worden vaak gekenmerkt door smaken en aroma’s van bramen, rijpe zwarte kersen, peper en mediterrane kruiden.