Wijn van druivensoorten

DruivensoortDornfelder

De inmiddels klassieke Dornfelder druif (1955) werd pas in 1979 in de Duitse wijnbouw officieel  toegelaten en is de meest succesvolle kruising voor rode wijndruiven in Duitsland. In eerste instantie was de Dornfelder druif bedoeld om de kleurconcentratie te verhogen in andere wijnen.

Deze Dornfelder druivensoort bezit namelijk een druivenschil die vrij dik is, veel kleur extractie  bevat en daarmee eenvoudig de kleurintensiteit verhoogt. Van de Dornfelder druif wordt nu met name droge rode wijn gemaakt en kunnen we 2 stijlen onderscheiden. Een fruitige stijl met veel fruitaroma’s (vlierbessen, bramen en kersen) om jong en  licht gekoeld (‘s zomers)  te drinken én een hout gelagerde stijl in kleine of grote vaten gerijpt. Deze op hout opgevoede varianten hebben minder fruitaroma’s, meer tannine’s, complexer en voller smaak. Deze passen uitstekend bij stevige winterse vleesgerechten.