Achter zijn eerste droge indruk een kusje zoet......
DROGE WITTE (LENTE) WIJN VAN DE OEVERS VAN DE DONAU
Hongarije, dat in de ogen van velen tot de zogenaamde Nieuwe Wijnlanden behoort, bezit reeds een eeuwenoude wijntraditie. Een traditie van 2000 jaar. Een traditie die in belangrijke mate is gericht op productie van kwaliteitswijnen, wijnen ook met een uniek, Hongaars karakter. In het verleden wisten admiraals, koningen en keizers daarover mee te praten. Een groot deel is in meer dan 40 jaar collectivisme verloren gegaan. Er moest worden geproduceerd voor een volume markt. De Sovjet- Unie en de andere bondgenoten vroegen veel wijn. Heel veel. Er is een jaar geweest dat Hongarije 3 miljoen hectoliter exporteerde. Om dat te bereiken moesten de wijnboeren de vulkaanbodems verlaten en de vlakten met vruchtbare, alluviale bodems opzoeken. De rendementen moesten tot grote hoogte worden opgevoerd. Grootschaligheid en uniformiteit waren troef. Grootschaligheid, dat was ook de stijl van het productiesysteem. Nu is echter het productiesysteem veranderd. Herstructureren doet echter pijn. Het verlaten van het collectivisme gaat niet van een leien dakje, het leidt tot teleurstellingen en heimwee naar betere tijden. De mensen moeten vet op de botten hebben en een lange adem, want de gedroomde sprong voorwaarts wordt voorafgegaan door enkele aan den lijve gevoelde, pijnlijke stappen achterwaarts.
POTENTIEEL IS ER
Gelukkig heeft een enkeling de destructieve krachten van meer dan 40 jaar overleefd. Zo ontdekte ik dat het wijnbedrijf Hilltop goed weet hoe de wijngaarden verzorgd moeten worden en ook heb ik ontdekt dat zij precies weten waar het om draait als het gaat om karaktervolle terroirwijnen te creëren. Het potentieel is er. Hongarije heeft enkele wijnbouwgebieden van grote klasse. Met interessante bodems en met het juiste micro-klimaat. Hongarije heeft een aantal zeer goede, karaktervolle druivenrassen.
Welgeteld groeien er 176 verschillende druivenvariëteiten in Hongarije. Behoud en ontwikkeling van het erfgoed behoort tot een van de specialiteiten van het wijngoed Hilltop . Daarom heb ik ook een selectie gemaakt uit de Donau vallei van drie druivensoorten. Op de eerste plaats is het de zo typerende en verrassende SÁRGAMUSKOTÁLY. Uniek in z’n soort en neemt je mee naar tijd dat een droge Muscaat in de Alsace gemeengoed was, de overige twee zullen de Franse ook laten bibberen. De Chardonnay zal een mooi gerijpte bourgogne doen verbleken, en de Pinot Gris zal de Alsace wederom in de schaduw zetten. Zeker op prijs/kwaliteitsverhouding maar vooral ook door hun natuurlijke karakter!
Ook Onno Kleyn heeft zich laten overtuigen, lees hiernaast het stuk uit de volkskrant van maart 2015
Wijnmaker Ákos Kamocsay
Ontdek het natuurzuiver karakter en de diversiteit van de hongaarse wijnen via onderstaande proefpakketten!