Gezegend met een frisse en verkwikkende zuurgraad. De dubbele fermentatie 'net zoals bij een Ripasso' geeft 'm structuur en body. De schillen weken lang in het sap waardoor een sterke concentratie ontstaat. De aromatische eigenschappen samen met de zachte tannines zorgen voor een smaakexplosie. Gevarieerde smaakimpressies van zoete kirsch, vijg, rozijntjes. De 15 jaar oude stokken en de strikte -20 % !- opvoeding op Frans eiken zorgen voor een stevige basis in deze klassewijn. Buitengewoon interessant en geroemd om z'n harmonische tongstrelende karakter.
Zie voor meer achtergrondinformatie : https://www.storms.nl/nieuws/italiaanse-jubileumwijnen-onge%C3%ABvenaard-hun-klasse
Production area: In the south of Italy where particular pedoclimatic conditions, the sun, the soil, the sea and the winds make easy the production of full-bodied, soft, fruity and intense wines.
Land: Red earth, clavey and calcareous.
Age of vines: 15 years old.
Cultivation system: Espalier, dry typical pruning of trees, with a per hectare density of 5600 plants.
Grapes: Primitivo, negramaro, malvasia.
Per hectare production: 100 hundred tons of grapes.
Vinification: grapes picked and temperatures immediately reduced to 10C. 10-15 days of maceration for alcoholic fermentation, racking and soft pressing.
Maturation: the 20% of this wine is transferred in French oak barrels.
Colour: Red crimson with tendency to garnet.
Fragrance and taste: The wine is particularly rich, with a robust structure and depthness, full and harmonious. Aromatic, complex, intense and persistent.
Alcohol content: 14% vol.
As an accompaniment to: Roasted red meat, game, grilled meats, seasonal cheeses. A wine to be appreciated on special occasions.