De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat. Je hoort hem dan ook zeggen: Van druiven maak je de wijn, de grond en het microklimaat bepalen de kwaliteit. Hij was een van de beste voormalige medewerkers van Gaja en zijn creatie komt van zeer gunstig gelegen percelen in de wijnstreek Vanju Mare.
Uniek gesitueerd op de hellingen van de Donau in Roemenie. Het ragfijne Sauvignon karakter wordt hier door de Italiaanse Oenoloog Sergio Faleschini getransformeerd tot een verkwikkende en zeldzame wijn. Vooral primaire aroma 's worden onttrokken aan de schil! De oogst vindt handmatig plaats en de gisting vindt plaats onder optimale temperatuurbeheersing. De kleur is goudgeel met groene nuances. Mineraal achtige smaak met ragfijne zuren-appel- afgewisseld met tonen van jasmijn en wilde vlierbes.
Meer achtergrond via http://www.storms.nl/actueel/klasse-en-raffinement-uit-de-donau
https://www.storms.nl/nieuws/%E2%80%98grand-seigneur%E2%80%99-sauvignon%...
CLIMATE: temperate û continental with Mediterranean influences.
SOIL: argillaceous alluvial with gravel, sand and marl sediments.
VARIETY: Sauvignon Blanc 100 %.
VINIFICATION: manual harvesting in plastic crates, crushing and de-stemming followed by the cooling of the must and its maintenance without pressing for 4-6 hours in order to better extract the primary aromas of the peel, continued with the clarifying of the must and the seeding with selected yeasts under conditions of automatically-controlled low temperature (about 17C).
TASTING NOTES: Visually: clear, bright, straw yellow color with greenish reflections. Olfactory: intense and persistent, with wild floral notes of jasmine and elder, slightly mineral, with fruity notes of green apple. Gustative: dry, well-defined acidity, powerful and pleasant attack followed by a smooth, long finish.
GASTRONOMIC ASSOCIATIONS: the optimum drinking temperature is of 10-12oC. Ideal with white meats, seafood, light cheeses.
AGING POTENTIAL: the wine may be drunk fresh or slightly aged, thus acquiring a complex bouquet