Sardinië | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Sardinië

Sardegna ofwel Sardienie is ver weg van het vastenland en sommige zeggen ook ver weg van de beschaving, Toch wordt hier al meer dan 2000 jaar wijn gemaakt. Door de vondst van verkoolde druivenpitten tussen resten van kruiken en schalen vermoedt men dat de Sardijnse wijnbouw zelfs al 3200 jaar oud is. We kunnen dus eigenlijk wel veronderstellen dat Sardinië de bakermat van wijn in het Middellands zeegebied is.

Lange lijst druivensoorten

Een blik op de indrukkende lange lijst van druivensoorten met veelal exotisch aandoende druivensoorten, deels inheems en deels van Spaans-Catalaanse origine , maakt duidelijk dat we met een uitdagende en spannend wijngebeid te maken hebben wat een wereld op zichzelf is. En juist de focus op hun eigen druivenrassen onderscheid Sardinië in veel opzichten van andere streken. Tien van deze inheemse druivensoorten zorgen voor de productie van de belangrijkste wijn. Voor wit zijn het de vermentino, torbato, vernaccio di oristano, nasco en nuragus die mooie wijnen geven. De trots van de meeste wijnmakers onder de blauwe druiven zijn de bovale di spagna, monica, nieddera en vooral de carignano en de cannonau. Deze rijke variatie trekt veel wijnmakers aan. Het wijnmaken zelf is vooral bestemd voor een tiental grote coöperaties, terwijl de druiventeelt een echte familieaangelegenheid is. 

Geiten en schapen

De bodemgesteldheden en het klimaat van Sardinië zijn niet altijd gunstig voor wijnbouw. De grond is arm, en een groot deel van het eiland is zeer droog. Op de dorre vlakten is het alleen goed te vertoeven voor geiten en schapen. Deze zorgen, naast de wijnbouw,  voor een belangrijke bron van inkomsten. Ze voorzien de bevolking namelijk van kaas, vlees, wol en huiden. Veel zon en wind zijn gunstig voor de wijnbouw, maar het gebrek aan regen wil nog wel eens voor de nodige problemen zorgen. Delen van het eiland zijn verder niet in cultuur te brengen vanwege de ontoegankelijkheid van het berggebied of de macchia met zijn heerlijke geuren van wilde bloemen en kruiden. Maar juist de stukken heuvelland zijn ideaal voor de wijnstok. Dit heuvelland is te vinden in alle acht provincies van Sardinie. Helaas moet ik er wel nog bij vermelden dat de berghellingen op het eiland nog te weinig benut worden.

Doordat Sardinië propageert geen uitheemse, en nog minder internationale druiven stokken te ‘importeren’ is het een gebied wat we nauwlettend in de gaten moeten houden. Sardinië biedt namelijk wijnen aan met veel authenciteit en tipiciteit. Zowel de (vak)handel als de consument raken steeds meer geïnteresseerd in deze unieke smaakvariaties

Filter
Sardinië