Bestellijst laden
Emilia-Romagne
Tussen de Po en Rome ligt het hart van Italië, met het beroemdste wijngebied “Toscane”. Eerst komen we echter in Emilia-Romagne uit, een van de vruchtbaarste gebieden van Italië dat noch bij Vini Pedemontani noch bij Vini Adriatici hoort. Echte grote wijnen komen hier niet vandaan, wel een paar heel plezierige. In culinair opzicht heeft dit gebied meer bekendheid. Parmaham en Parmazaanse kaas uit de stad Parma treft men wereldwijd aan. De stad Bologna verbindt de 2 regio’s en staat bekend om haar plattelandskeuken met haar gerecht “spaghetti Bolognese”. Tot slot nog Modena wat het centrum van de Aceto Balsamico is. En voor de liefhebbers van badplaatsen treft men wellicht hier de bekendste aan, Rimini.
De Lambrusco
De bakermat voor wijn van Emilia is Lambrusco. De rode parelende of mousserende wijn vindt al sinds de jaren 70 gretig aftrek in het buitenland. Voornamelijk als (mier)zoete versie komt hij er terecht. Dit is waarschijnlijk te danken aan de Amerikanen die het hebben laten produceren als een alternatief voor Coca-Cola… Jammer, want een fles echte droge Lambrusco is een perfecte begeleider van de typische regionale hammen, kazen en diverse pastagerechten met rijk gevulde sauzen. U zult zien dat deze wijn het geheel lekker opfrist! Verder is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de Lambrusco druif in zijn algemeen. De Lambrusco druif heeft namelijk aan de wieg gestaan van de Sangiovese, de druif bij uitstek uit de Toscane!
De Sangiovese
Sangiovese is de druivensoort die heden ten dagen ook het leeuwendeel van de rode wijnen oplevert uit dit gebied. Ze komen op de markt als DOC Sangiovese di Romagna. Samen met de Chianti uit Toscane en de Soave uit Veneto is dit de meest geproduceerde DOC van Italië. De Sangioveses di Romagna zijn doorgaans licht en fruitig van karakter en kunnen daarom vaak niet opboksen tegen de die van de Toscane. Echter wordt er de laatste jaren geëxperimenteerd met de productie van stevige complexe rode Riserva’s die zich met de jaren ontwikkelen tot elegante, mooi gestructureerde wijnen en dus ook de concurrentie aankunnen met hun Zuidelijke buur.
Witte wijnen uit Emilia
In de witte sector treft men de Trebbiano Romagnolo, Pagadebit en de Albana di Romagna, waarbij de eerst een redelijke wijn oplevert van de Trebbiano druif, de tweede een goede wijn produceert en de laatste garant staat voor hoogstaande droge en zoete witte wijn. Deze wijn kreeg als eerste een DOCG-classificatie (1987) voor de witte wijnen in Italië. De wijn bestaat voor 100% uit de Albana druif. De Pagadebit, wat letterlijk “schuld inlossen” betekent, dankt zijn naam aan het superresistente druivensoort “ Bombino” waarvan hij gemaakt is. In vroegere tijden, als het met de oogst niet zo best verlopen mocht zijn, kon de wijnboer in de meeste gevallen wel een wijn afleveren van deze druivensoort. Met de opbrengst van deze wijn werden dan de eventueel gemaakte schulden afgelost. Vroeger werd de Bombino gebruikt in de blend om de wijn structuur te geven en om het alcoholgehalte iets te verrijken. De inspanning van een aantal koppige wijnboeren heeft ervoor gezorgd dat de Bombino nu een gewaardeerde druivensoort is die uitstekend op zichzelf kan staan!