De Provence | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De Provence

De oorsprong van de Provence wijnen ligt in een zeer ver verleden. De oude Grieken, stichters van de stad Marseille, hebben er de eerste druivenstokken geplant. Ook vermelden de memoires over de verovering van Gallië van Julius Caesar over deze wijnen. Hierdoor behoort het gebied tot de oudste wijngebieden van Frankrijk!

Provence de Rosé

Het wijngebeid strekt zich uit vanaf het heuvelachtige koelere binnenland tot aan de warme Middellandse Zeekust. Het karakter wordt bepaalt door de talrijke bodemsoorten en de verschillen in klimaat. Er zijn zelfs mensen die de Provence verwijten dat ze niet profiteren van deze gunstige verschillen in microklimaat en bodem. Dit zijn namelijk gegevens die kunnen resulteren in grote wijnen. Het probleem is echter dat op 3 flessen Côtes-de-Provence er 2 rosé zijn. Bij dit soort wijnen komen de kenmerken van het teroir niet echt tot zijn recht. We kunnen daarom wel stellen dat échte rosé uit de Provence komt. Het is immers het enige wijngebied waar rosé echt serieus genomen wordt en niet geldt als een bijproduct of restproduct. Het is zelfs een onvervangbaar product geworden. De rosé vind de weg naar vele toeristische monden als dorstlesser, maar het gaat ook uitstekend samen met de “Bouillabaisse” (de bekende Marseillaanse vissoep) en de salade Niçoise.  De rosé uit de Provence is makkelijk te herkennen aan de zeer licht roze zalmkleur, verder kenmerkt de rosé zich door zijn droge soms licht mousserende fruitige karakter. 

De Provence: meer dan alleen Rosé

Er is echter nog veel meer dan alleen rosé. De Provence kenmerkt zich door de vele geuren en smaken; de Provençaalse keuken is er beroemd om. En wie kan zich niet de uitgestrekte lavendel velden voor de geest halen? De variëteit in vis en kruiden is enorm in de Provence. Vooral de kruiden hebben hun invloed gehad op het gebied, er een overvloed aan o.a. tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, laurier, dragon, salie etc. Ook de oliefolie is niet weg te denken in de plaatselijke keuken. Er is zelfs een Appelation voor verschillende oliën. Lam, gegrild vlees en verschillende wildgerechten weten ook hun weg te vinden naar de gastvrije tafel in de streek.  Dit soort gerechten gaan natuurlijk samen met een rode wijn uit de Provence. De rode wijnen uit de Provence zijn overigens minder bekend en soms zelfs miskend, maar ze verdienen vaak beter dan de middelmatige reputatie die ze in de ogen van de consument hebben.. De grote wijnen worden voornamelijk gemaakt van de Mouvedre, maar er is ook Carignan, Cinsault, Grenache, Syrah, Tibouren en Cabernet Sauvignon aangeplant. De betere wijnen komen uit de lokale appelations genaamd Palette, Cassis, Bandol en Pallet. Deze wijnen zijn krachtig en kunnen zeker net zo goed zijn als de “Grands”uit de Rhône of Bordeaux.

Wit is een zeldzaamheid in het gebied (slechts 5%) en heeft een geheel eigen karakter. De witte wijnen worden vooral gemaakt van de inheemse druivenrassen Rolle (Vermentino), Ugni blanc, Clairette en de bekende rassen als de Chardonnay, Sauvignon en Semillion. De wijnen dienen over het algemeen jong gedronken te worden

Filter
De Provence