sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Languedoc - Roussillon

Languedoc-Roussillon onafscheidelijk aan elkaar verbonden…

De Midi bestaat uit de Languedoc-Roussillon wat gevormd wordt door de departementen Lozeère, Gard, Hérault, Aude en de Pyrenées Orientales. Anders gezegd: het gebied langs de Middellandse zee westelijk van de Rhône tot en met het oostelijke deel van de Pyreneeën. Een gebied wat als vakantiegebied bekend staat, maar ook om zijn wijnen. In het Noorden is de sfeer duidelijk Provençaals en in het zuiden hebben de Spanjaarden hun invloed laten gelden. Twee gezichten in een streek waar de zon meer dan 300 dagen per jaar schijnt.

Languedoc en Roussillon zijn nog steeds het meest productieve aaneengesloten wijnbouwgebied van Frankrijk en heeft een groot aandeel in de wereldwijnproductie. De moeite waard om eens even stil te staan bij deze gebieden. De streek is van oudsher een leverancier van rode wijnen. Er is echter een vreemde situatie ontstaan doordat veel wijnboeren de druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, syrah, sauvignon blanc en chardonnay hebben aangeplant. Deze druivensoorten worden niet toegestaan in de regelgeving en al deze wijnen komen op de markt als Vin de Pays d’Oc (landwijn). Dit wil niet zeggen dat het slechte wijnen zijn, maar de meeste wijnen komen tot stand door massaproductie en zijn dus goedkoop en niet veelzeggend! Om terug te gaan naar de traditie valt men terug bij de rode wijnen die gemaakt worden van carignan, cinsault, grenache noir, mouvedre of syrah. In een rode kwaliteitswijn zullen minimaal drie van bovengenoemde druiven verwerkt worden. Noodzakelijk, omdat de hoge temperaturen en de geringe neerslag het niet toelaat om een hoogwaardig product van een soort te maken.

Languedoc
Coteaux du Languedoc is de appellation die in de jaren 80 ontstaan is, omdat men hoopte zich hiermee te kunnen onderscheiden van de vele massawijnen uit de regio. Sinds de oogst van 2006 is het echter ook mogelijk dat de afzonderlijke gebieden ten zuiden deze naam voeren. Het is dus een naam voor een uitgerekt en versnipperd gebied. Specifieker wordt het als je over de subgebieden Minervois, Corbières, Malpère, St Chinian, Faugères gaat praten.  Naast rode wijnen maken deze gebieden ook een klein gedeelte rosé. Witte wijn kom je er echter sporadisch tegen.

De laatste jaren is er sprake en discussie dat Roussillon een aparte status wil. Roussillon en Languedoc zijn door geografische ligging verbonden aan elkaar. Ze worden samen ook wel de Midi genoemd. In culturele zin is de Roussillon verschillend. Dit komt doordat de Roussillon in oudere tijden nog bij Spaans Catalonië behoorde. Tevens is er ook een verschil in wijnen. De Roussillon is al sinds 1200 producent van vin doux naturel. Ook de rode wijnen verdienen over het algemeen een beter beoordeling. Ter illustratie, in Roussillon is de opbrengst relatief laag met 45 hl/ha. Zeker wanneer u het vergelijkt met Languedoc waar de opbrengst op 59hl/ha ligt.

Roussillon
Doordat het land van de Roussillon ter plaatsen een bocht in zuidelijke richting maakt, vormt de Middellandse zee een oostkust. Wanneer je met een Fransman uit dit gebied zult praten, zul je het volgende te horen krijgen: “wij zijn het enige deel van Frankrijk waar we de zon uit de zee zien opkomen” De Middellandse zee zorgt er natuurlijk voor dat het gebeid te maken heeft met een mediterraans klimaat. Het kan hierdoor zeer warm zijn, maar er waait ook vaak een krachtige wind. Wanneer de wind vanuit zee komt,  zal deze vochtiger zijn dan wanneer hij uit de hoge Pyreneeën daalt. De mens zal deze koude zeer harde wind doorgaans niet als prettig ervaren, maar voor de gezondheid van de druiven is de wind zeer goed. De wijnstokken worden na regenval snel drooggeblazen, waardoor deze minder vaatbaar zijn voor schimmelvorming.

Roussillon kennen we in Nederland (naast de vin doux naturel) vooral als leverancier van rode wijnen. De bekendste appellation is Côtes du Roussillon. Het zijn vaak aantrekkelijke, zeer soepele wijnen met vrij veel kracht, behoorlijk wat fruit en een zekere finesse. Men kan ook rosé en witte wijnen tegenkomen met deze kwaliteitsaanduiding. Zoals meer wijngebieden kent ook Roussillon “Villages”. De Côtes du Roussillon-Villages betreffen wijngemeente, die door hun hogere ligging en steilere hellingen met een zeer arme bodem betere wijnen voortbrengen. De Villages zijn alle in het noorden van de streek gesitueerd. De wijnen zijn krachtiger en markanter. De appellation is uitsluitend voor rode wijnen. Naast deze appellations bestaan er slechts 2 sub-appellations. Côtes dus Roussillon Caramany en Côtes du Roussillon Latour-de-France. Vooral de laatste wijnen laten van zich spreken omdat de wijn nogal wat “goût de terroir” bezitten. Dit komt door de leisteenbodem waar de druivenstokken op groeien. Je krijgt hierdoor pittige wijnen.

De Roussillon kenmerkt zich daarnaast ook door kiwi- en citrusbomen. Verder wordt er veel groenten verbouwd en is er in de streek een grote diversiteit aan lekkere kaasjes, plakjes worst en zeedieren te vinden. Duizenden vakantiegangers trekken door het gebied op weg naar Spanje naar de “costas”. Zelden wordt hier echter gestopt in de laatste kilometers van Frankrijk, zonde in mijn opinie