Bestellijst laden
Savoie
De wijnen uit de Savoie komt men maar zeer sporadisch tegen in ons lage landje. Men zou dan kunnen stellen dat onbekend onbemind maakt, maar dat is geheel ten onrechte. Langzaam begint er heel voorzichtig een kentering in te komen. Niet alleen de Savoie, maar ook de andere kleine wijngebieden waarvan Frankrijk barst, onderscheiden zich in microklimaat, grondsamenstellingen, druivensoorten en wijnmaak-gebruiken. Langzaam worden ze één voor één aan de vergetelheid ontrukt, hoewel er meestal al eeuwen wijn wordt gemaakt die voorheen de streek dus nauwelijks uitkwam. Voor de avontuurlijke wijndrinker is het een kans om de uitdaging aan te gaan!
Savoie, “Un Vin de Montagne”
De Savoie ligt in een bergachtige streek, tegen de Zwitserse grens aan. In dit gebeid worden, zelfs voor Franse begrippen, enkele zeer opmerkelijke, originele wijnen gemaakt. Bijna allemaal zijn ze afkomstig van de regionale druivenrassen, zowel in wit als in rood. Wat te denken van onalledaagse druivensoorten als Mondeuse, Jacquère, Gringet, Altesse en Chasselas? Hoofdzakelijk zijn de wijnen licht, fris, fruitig en elegant. Eigenlijk wat je je voorstelt van een “bergwijn”: helder, ligt, verkwikkend, weidebloemen en honing.
Departementen van Savoie
De streek is onderverdeeld over vier départementen: Haut-Savoie, Savoie, Ain en Isère. Ik zal u niet vermoeien met het ingewikkelde systeem van appelations en cru’s, maar hun namen zijn wel mooi: Seyssel, Crépy, Frangy, Chignin, Marestel, Chautagn en Cerdon…. De wijnen die hier vandaan komen zijn goed en er is dus alle reden om hier eens goed rond te snuffelen!
Naast de AOC voor wijnen, die aan Savoie is toegekend in 2000, is er ook een AOC voor gevogelte. In Bresse en Belley is een kweekmethode ontwikkeld die ervoor zorgen dat met name de Bresse-kippen en Bresse-duiven wereldwijd worden gewaardeerd door topkoks om hun uitstekende smaak. Verder typeert de Savoie zich door de verscheidenheid aan streekkazen als, Brillant-Savarin, Reblochon, Tomme de Savoie of Beaufort.
De unieke wijnen zijn een weerspiegeling van een unieke streek waarvan de culinaire specialiteiten een streling voor de tong zijn. Zintuiglijke genoegens die hand in hand gaan met de warme gastvrijheid van deze wijnstreek zorgen ervoor dat iedereen hier met open armen ontvangen wordt!