De Bergerac | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

De Bergerac

In 1685 heeft de Honderdjarige Oorlog ervoor gezorgd dat veel hugenoten met name naar Nederland vluchten. Dit heeft waarschijnlijk ervoor gezorgd dat de wijn uit de Bergerac al sinds mensenheugenis een belangrijke plaats op de Nederlandse markt inneemt. De geschiedenis gaat echter nog verder terug, sinds de middeleeuwen hebben de wijnen al een grote reputatie. Lang heeft dit niet geduurd.

Spiege van de Dordogne

De oorzaak lag in het feit dat de Bergerac afhankelijk was van de haven in de stad Bordeaux. De haven diende als overslagplaats en was vanuit Bergerac uitsluitend te bereiken via de rivier Dordogne. Deze route diende de wijnen te volgen om de geïnteresseerde afnemers van noordelijker landen te bereiken. In plaats van een poort naar deze landen bleek Bordeaux vaker een hindernis te zijn. De burgers van de stad wisten zich namelijk te verzekeren van het recht eerst al hun eigen wijnen te verschepen. Dit recht werd toentertijd door verschillende koningen toegekend. Wanneer de wijn uit de Bergerac en andere streken aan de beurt kwamen was het soms al voorjaar. Door het ontbreken van het de hedendaagse techniek was menige wijn tegen die tijd al in azijn verandert. 

In de 20e eeuw waren er weliswaar geen handelsbeperkingen meer, maar genoot Bordeaux zoveel prestige dat alle andere wijngebieden , met name de naburige, eraan ondergeschikt werden geacht. Gelukkig heeft de hedendaagse consument zich zo ontwikkelt dat ze inzien dat de naburige wijnbouwgebieden vaak dezelfde hoge kwaliteiten kunnen bieden als de Bordeaux, maar wel tegen veel aantrekkelijkere prijzen. Verder geldt dat de wijnen van Bergerac en Bordeaux makkelijk met elkaar te vergelijken zijn. De golvende heuvels van de Bergerac liggen in het verlengde van de St. Emillion en de Atlantische oceaan zorgt ook hier voor een maritiem klimaat. Een belangrijk rol is verder weggelegd voor de gebruikte (bordelaise) druivenrassen. De merlot, cabernet sauvignon en franc (voor rode wijn en rosé) en sémillion, sauvignon en muscadelle voor witte wijnen staan hier aangeplant op een bodem van grind, klei en kalk. 

Appelation Bergerac & Côtes de Bergerac

De regionale appellation Bergerac en Côtes de Bergerac kan voor de hele streek gebruikt worden en slaat zowel op rode als witte wijnen waarvan de rode Côtes de Bergerac één procent meer alcohol dient te hebben en de witte uitsluitend moelleux is. Specifieker is de appellation Pecharmant, deze kan gezien worden als de Grand Cru van de Dourdogne voor rode wijnen. Verder heeft Bergerac ook de mogelijkheid om wijnen te produceren waarvan de druiven zijn aangetast door de edele rot. Deze liqoreuze wijn komt uit de Monbazillac en kan sinds de verplichting van de handmatige oogst weer gerekend worden tot de top. De wijn is echter iets minder zwaar dan zijn grote broer uit Sauternes, maar is des te eleganter. 

Tot slot heeft Bergerac een rijke agricultuur met aardbeien, tabak, noten, paddestoelen, ganzenlever en zelfs de alom gekende truffel uit de Périgord die natuurlijk uitstekend samengaan met de wijnen uit het gebied!

Filter
De Bergerac