Campanië | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Campanië

Een streek waarvan Napels de hoofdstad is, ligt gesitueerd aan de langgerekte kuststreek met de prachtige eilanden Capri en Ischia. Vele associëren dit gebied eerder met de Italiaanse “Cinema”uit de jaren zestig dan met wijn. Binnen de Italiaanse economie wordt Campanië, het dichtstbevolkte gebied van Italië, gezien als een probleemgewest met hoge werkeloosheid. Maar in termen van Italiaanse wijnbouw telt Campanië wel degelijk mee. Op een oppervlakte van bijna 40.000 hectare wordt jaarlijks ongeveer 2 miljoen hectoliter geproduceerd. Tweederde hiervan is bestemd voor rood (of rosé). Kwantitatief blaast dit gewest dus zeker zijn partijtje mee. De laatste jaren is er echter ook kwalitatief steeds meer te beleven. Campanië heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt en de resultaten met de vele inheemse druivenrassen, waarvan sommige hun oorsprong in de Griekse en Romeinse oudheid vinden, zijn soms exceptioneel!

Eilanden en het binnenland van Campanië

De interessantste wijnen zijn afkomstig uit het binnenland, niettemin zijn er ook enkele wijngaarden gesitueerd aan de kust en de twee genoemde eilanden. De wijnen uit de buurt van Avellino timmeren tegenwoordig het hardste aan de weg. Ze worden vernoemd naar het dorpje Taurasi wat ligt in een groot heuvelachtig gebied met kalkstenen bodem. De wijngaarden liggen op de hellingen en zijn vooral beplant met de laat rijpende Aglianico. Deze Aglianico wordt ook wel de Nebbiolo (druivensoort van de topwijnen uit het noordelijk gebied Piemonte) van het zuiden genoemd. Het mag dus duidelijk zijn dat we over een zeer gewaardeerde wijn spreken met veel eigen karakter. Hij is stoer, krachtig en vol met smaaktonen van aardbeien en bramenfruit. 

DOCG wit en rood

Naast eerder genoemde rode wijn, die al in 1993 zijn DOCG status verwierf, zijn er onlangs twee nieuwe bijgekomen. Wonderbaarlijk is het bijna te noemen, zeker als men uitgaat van het klimaat, dat deze toegekend zijn aan twee witte wijnen. De inheemse variëteiten hebben zich echter in de loop der eeuwen zo ontwikkelt dat ze deze extreme warmte kunnen verdragen. Greco di Tufo is de eerste wijn van het stel. Het is een wijn met een rijke geschiedenis. Greco verwijst naar het druivenras en Tufo verwijst naar de plaatsnaam én de grondsoort: tufsteen. De wijngaarden staan hier namelijk vooral op vulkanische bodem. Deze wijn is het elegantste. De tweede wijn is DOCG Fiano di Avellino. Hij bestaat in stille en spumante versie. De spumante behoort tot de beste van zuid Italië en ook de droge versie is zeer aangenaam. Door de opmerkelijke frisse zuren, wat vaak een zeldzaamheid is in de zuidelijke witte wijnen, onderscheid hij zich verder door een rijk bouquet aan exotisch fruit. Deze wijn bestaat voornamelijk uit de inheemse druif Fiano.

In tegenstelling tot Toscane heerst er in Campanië een contrarevolutie. De tegenstelling van internationale druivensoorten is er veel kleiner en authenticiteit, typiciteit is belangrijker dan wijnen met een mondiale stijl van dezelfde druivenvariëteiten. Heel veel klassieke druivensoorten worden momenteel opnieuw ontdekt en verbouwd. We zullen in de nabije toekomst dus nog wel iets te horen krijgen van dit gebied….

Filter
Campanië