Franken | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Franken

Franken, Bocksbeutel en barok

De wijngaarden van Franken liggen in een heuvelachtig gebied ten oosten van Frankfurt en strekken zich uit langs de zigzagloop van de Main. Voor de Duitse eenwording was Franken het meest oostelijk gelegen Duitse wijnbouwgebied. Uitgelezen wijnen maken er samen met de Baroque Residence in Würzburg het Mekka voor wijn- en kunstliefhebbers van.

De Duitse Silvaners

Würzburg is de hoofdstad van Franken, het wijngebied waar de Silvanerdruif koning is. Nergens anders in Duitsland of in de wereld worden zulke goede wijnen van deze druif gemaakt. Je vindt Sylvaner –met een y- ook wel in de Elzas, maar over het algemeen niet als druif voor kwaliteitswijnen. In Franken is dit anders, hier worden Silvaners zelf geproduceerd in de klasse van Grosses Gewachs (ersten lagen ofwel cru). Franken wijn van dit druivensoort is de meest robuuste wijn van Duitsland. Meestal is hij steviger, minder aromatisch, droger en ruiger dan de wijnen uit andere gebieden.  

Franken... een merkwaardig gebied

Niet alleen de platte groene Bocksbeutelfles (afwijkende korte platte fles die een ronde buik heeft en hoge schouders), maar ook het klimaat en de droge wijnen die er worden geproduceerd maken van Franken een merkwaardig gebied. Het koele klimaat en de verschillende bodemtypes spelen in het voordeel van vroegrijpe witte druivensoorten. Met de eerder genoemde Silvaner, maar ook de Müller-Thurgau worden goede resultaten gehaald. De omstandigheden maken van Rieling-wijnen veeleer een uitzondering. Tegenwoordig voegen zich steeds meer nieuwe kruisingen toe zoals Domina en Rielaner. 

De wijnen van de Spitalen in Franken

Typerend  aan Franken is ook het bestaan van zogenoemde “Spitalen” De 2 gerenommeerde historische instellingen zijn Juliusspital en het Burgerspitaal. Nog altijd worden hier ouderen verzorgd. De instellingen bezitten echter ook grote percelen in de beste wijngaarden: de Stein en de Innere Leiste. “Steinwijnen zijn al eeuwenlang beroemd en gewild door heel Europa.

Wereldberoemd is de Steinwijn van het jaar 1540. Als een van de eerste ter wereld werd de Stein-oogst van dat jaar in flessen verkocht. De laatste van deze flessen werd gedronken begin jaren zestig van de twintigste eeuw, ruim 420 jaar later. Naar verluid was hij nog steeds drinkbaar en had het karkater van een oude madeira!

Zoiets zou ik graag eens meemaken; tegen een fles uit het einde van de 16e eeuw zeg ik dan ook geen nee hoor….. Echter is de echte Steinwijn zeer zeldzaam en naar mijn idee misschien wel al uitgestorven…

Filter
Wijngaarden in Franken DuitslandFles wijn Franken Duitsland