Zeldzaam wit met ongekende smaakvariatie | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Zeldzaam wit met ongekende smaakvariatie

ODE AAN... Gros Manseng Dom St. Lannes
7,74
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Witte wijn
ac Côtes de Gascogne (Le Sud-Ouest) 2020

Domaine St. Lannes cuvée exceptionelle.
Door gros manseng volgens de macération pelliculaire te vinifiëren ontstaat een droge witte wijn à la JURANCON . Het parfum stuift het glas uit. De ongekende weelde van tropisch fruit, bloemen, kruiden en specerijen continueren deze smaakexplosie. Gul, waarbij volop fris citrus- en tropisch fruit elkaar afwisselen. De excellente lengte in z'n afdronk is opvallend. Superbe in prijs/kwaliteit- verhouding.

Harold Hamersma (score De Kleine Hamersma): 8,5

ODE AAN... feteasca neagra VINARTE
7,70
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Rode wijn
Terase Danubiene 2018

Ode aan de wijnen van weleer!! Karakteristieke rode wijn van onbekende maar zeer interessante druiven genaamd de feteasca neagra &amp, negru de dragasani. Bij de eerste ontmoeting komt een zeer verfijnde balans tussen fruitige en kruidige tonen je tegenmoet. Daarin is eenvoudig een rijk scala aan cassis, kersen en vlierbessen te ontdekken waarbij de specerijen en een typisch pepertje het geheel compleet maken! De mooie frisse afdronk die in de jonge jaren soepel en vriendelijk is zal complexer worden naarmate ze ouderen. Zeldzaam en om deze reden alleen al het ontdekken waard!

SPAGNOLLI Moscato secco
8,95
7,79
48+ 7,56
144+ 6,95
(tijdelijk) uitverkocht
Witte wijn
DOC Trentino (Trentino - Alto Adige) 2015

Ondanks dat de muscat zijn bekendheid heeft verkregen door de dessertwijnen zijn de drogere stijlen steeds meer in trek. Gelukkig is deze Italiaanse moscato secco niet uitzonderlijk duur en herbergt hij het typerende rijke en verkwikkend muscat karakter. Het is een uitzonderlijke wijn met een goudgele kleur en licht groene reflecties. Het overheerlijke aroma van bloesem en saffraan worden op de voet gevolgd door de weelderige smaak die een uitgebalanceerd zuivere afdronk kent. Soepel en elegant in al zijn aspecten zonder in te boeten op de geprononceerde Muscat-expressie.

OEROUD RAS..Gros mesang Ode aan…. is de vlag die de lading dekt en is telkens gewijd aan een bijna vergeten ras waaronder de wijn vaart. Nauwelijks bekend en met een geheel eigen en hoogstaand karakter…..Het toeval bracht ons terug bij een oude liefde, in het zuidwesten van Frankrijk. De verlatenheid van de streek kan niemand ontgaan, maar deze benadrukt ook de rijkdom en puurheid van zuidwest Frankrijk. En wat de puurheid betreft, die vind je ook terug in de wellicht bijna vergeten druivensoort ‘Gros Manseng 100 %’  Zeker, dit ras van weleer behoort tot de absolute TOPPERS.

ONTERECHT ONBEKEND

Drie generaties selectioneurs! De afgelegen ligging is nog steeds oorzaak dat de wijnen uit zuidwest Frankrijk niet echt bekend zijn. Madiran, Cahors en Jurançon hebben de laatste decennia een vlucht genomen, maar worden nog steeds mondjesmaat over de wereld verspreid. Zelfs in Frankrijk zijn ze zeldzaam en men treft ze maar sporadisch aan. Dat de gebruikte druivenrassen ook nog eens afwijkend zijn helpt niet. Toch beschikt deze regio over drie sterke troeven, kwaliteit, diversiteit en authenticiteit. Zo draagt de creatie  “ODE …”   bij aan een eigenzinnig karakter, gebaseerd op tradities. ‘Gros Manseng 100 %’ speelt hierin de hoofdrol en behoort zonder meer tot een druiven variëteit die, in kwaliteit en karakter, menige droge witte wijn naar de kroon steekt. Nergens kom je hem tegen, zeker niet de 100 % versie, alleen Pacherenc du Vic-Bilh en Jurançon gebruiken hem in een blend met andere autochtone druivensoorten. De geboortestreek van deze unieke druivensoort is de Armagnac en het gelijknamige distillaat genoot in het verleden wereldfaam. Helaas werd de strijd met Cognac en andere distillaten verloren ! Naarstig is men daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Wijnboeren uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden wakker geschud en besloten witte droge wijnen te maken. Een enkeling rooide de wijngaarden of vestigde zich elders, maar de overgebleven groep richtte zich op kwaliteitsverbetering. Naast de Colombard werd Gros Manseng aangeplant en de regio werd bekend als betrouwbare leverancier van witte droge kwaliteitswijnen. Een enkeling durfde het zelfs aan een pure ‘ Gros Manseng’ op de wijnmarkt te brengen. Gedurfd en een voorbeeld van onberispelijke kwaliteit trof IK onlangs aan op het Domaine Saint Lannes.

DOMAINE SAINT LANNES: EEN BUITENKANSJE  WIT

Domanine St.Lannes Domaine Saint Lannes, dat zijn naam dankt aan de Romeinse kapel uit de 12e eeuw, is een van de voortrekkers geweest in de opmars van de kwaliteiten. Het domein beslaat 70 ha wijngaard in de prachtige streek  Ténarèze. De streek wordt omgeven door kalksteen groeven en het is daarom niet verrassend dat de bodems worden gedomineerd  door  klei  en kalksteen.  Het klimaat  wordt beïnvloed door de oceaan en de nabijheid van de Pyreneeën. De hete zomers met hun koele nachten versterken de aromatische kwaliteit van de druiven. Het effect van de terroir is onmiskenbaar, waarbij de oudste aangeplante percelen proefondervindelijk de beste resultaten leveren. Een gelukkige samenloop van deze natuurlijke omstandigheden wordt vooral goed herkenbaar in de 100 % Gros Manseng selectie. Vreemd is het dan ook niet dat deze superieure selectie door het leven mag gaan als “Ode aan de Gros Manseng”….. Hierbij komt de rariteit in smaak en karakter geheel tot z’n recht. Een ode aan dit unieke oeroude ras is absoluut op z’n plaats. Zo verschrikkelijk lekker en boeiend, dat ik u dit  buitenkansje niet wil onthouden. Uniek omdat er bijna geen witte wijn bestaat waarin vruchten, bloemen en kruiden zo prachtig harmoniëren. Een droge witte wijn die zich heel levendig en expressief presenteert. Als je hem eenmaal gedronken hebt zult u hem nooit meer vergeten!