Wat daar momenteel gaande is, is spectaculair! | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Wat daar momenteel gaande is, is spectaculair!

DOMAINE DU PETIT ROMAIN RESERVE
€8,95
€6,95
48+ €6,74
144+ €6,20
Rode wijn
AOP Costières de Nîmes (Rhône) 2017

Aan de rand van het oude stadje Nimes liggen de wijngaarden van Domaine du Petit Romain. Met veel respect voor natuur, mens en milieu worden hier duurzame kwaliteitswijnen geproduceerd (onder de certificering Terra Vitis). Het mediteraanse temperament van dit meeste zuidelijke gebied in de Rhone valley wordt duidelijk getoond na het ontkurken van deze klassieker. Fruitigheid en kruidigheid wisselen zich speels af met de eikentonen (12 maanden). In de geur is de Syrah (50%) direct herkenbaar door de peper en de specerijen waarna hij zich subtiel presenteert in de smaak.

CHATEAU CLAMENS PRESTIGE Negrette
€10,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
AOP Fronton 2016

In het Zuidwesten van Frankrijk ligt een nauwelijks bekend gebied genaamd Fronton (vroeger bekend onder de naam Côtes du Frontonnais). De onbekendheid zorgt voor een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding, maar doorslaggevend is de aanplant van de authentieke en lokale druivensoort genaamd Negrette. Met een maximale opbrengst van 50hl/hec. en wijnstokken van minimaal 25 jaar oud is deze wijn een invitatie aan de klassieke wijndrinker die van uitdagingen houdt! Souplesse, rood en zwart fruit zijn daarbij de kernwaarden.

ROSA Le Pas de Dame Domaine de Brens
€10,95
€8,95
48+ €8,68
144+ €7,99
Rode wijn
AOP Malepère (Languedoc) 2017

In de Languedoc-regio pronken vaak plaatjes van de populaire Bordelaise druivensoorten op het etiket van nietszeggende slobberwijnen (vin de pays d'Oc). Ten onrechte. Er bestaat maar één gemeente die beschikt over een eigen Appellation Controlée waarbij deze druivensoorten wel worden toegestaan. Dit gebied draagt de naam Malepère en hier worden wijnen gecreëerd waarbij Merlot veelal de boventoon voert.

'Terra Vitis': Ecologische van de stok tot aan de botteling Wat Franrijk betreft zal niemand kunnen zeggen dat het land na zoveel jaren niets nieuws meer te bieden heeft. In tegendeel zelfs. Wie behalve naar avontuur en een aantrekkelijke prijsstelling ook naar solide betrouwbare kwaliteit zoekt, komt daar ruim aan z’n trekken. Kijk maar eens naar de omgeving van Nîmes, of om het juister te zeggen, naar dat stukje wijngaard waar toen al ruim voor de komst van de Romeinen wijnbouw plaats vond. Op het ‘Domaine du Petit Romain reikt dat zelfs verder. Vermoedelijk waren het de Phoeniciërs die daar de eerst wijnstok aanplantten. Wat daar de afgelopen tijd gebeurt, wat er momenteel gaande is, is minstens zo spectaculair. Petit Romain heeft zich opgewerkt tot de onbetwiste winnaar in dit sinds 1986 beschermde gebied ‘Appellation d’Orgine Protégée’ Costières de Nîmes.

ONDERSCHEIDELIJK VANDAAR…..

Oude stokken van maar liest 20 jaar! Afscheid nemen van massa naar gecontroleerde kleine oogstopbrengsten was het sleutelwoord voor de successtory van Domaine du Petit Romain. Dat betekent dat men aan een duidelijk herkenbaar eigen imago werkt. Een aantal factoren heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Om te beginnen is men de aanplant van de wijngaarden gaan wijzigen. Edele soorten Syrah, Grenache worden gesnoeid op kwaliteit. In dit verband is het nuttig om te weten dat uitsluitend de oude stokken van maar liefst 20 jaar voorbestemd zijn voor de rode Reserve wijn van het Domaine du Petit Romain. Uiteraard zijn de rendementen per hectare van vroeger drastisch omlaag gebracht en werkt men uitsluitend met natuurlijke bemesting en zijn alle pesticiden en chemische behandelingen ten strengste verboden. Met groot respect voor mens, natuur en milieu. Vanuit deze passie is een groep wijnboeren ontstaan onder de welluidende naam ‘Terra Vitis’. Geselcteerde gezonde druiven d.m.v. handmatige oogst Ecologische controle van de stok tot aan de botteling en volgens de recensenten “wijnen zoals Bacchus ze heeft bedoeld”. Al met al heeft dit Domein door de eeuwen heen een indrukwekkende gedaanteverwisseling doorgemaakt. Waren het niet de Phoeniciërs en vervolgens de Romeinen die toen al wisten dat de terroir van de Petit Romain wijngaarden uniek waren! Nu valt het hele proces te omschrijven als terug naar de oorsprong in combinatie met de high-tech van de 21e eeuw. De beloning voor de vele inspanningen die Petit Romain zich getroost heeft kon niet uitblijven en de bekroning ’Médaille d’Or, Foire Exposition Brignole’ in 2017 viel ook de vakbroeders op. De een na de andere deelnemer viel af door de kwaliteitsdominantie van dit uitstekend innoverend Domein. Opgeklommen op de ladder van best presterend wijndomein en een geduchte concurrent van de omliggende wijngebieden. Wijnliefhebbers van Chateauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras zouden proefondervindelijk verleid kunnen worden tot aankoop van deze wijn, uniek in prijs kwaliteitsverhouding.

ANDERE TROUVAILLES

De trotse eigenaar van Petit Romain, Pierre Latard De trouvailles van andere natuurzuivere Franse kwaliteitswijnen gebruiken we om proefpakket A compleet te maken. Nauwelijks bekend, maar wel van Franse druivenrassen waar je intens gelukkig van wordt. Ontdekkingen van superieure kwaliteiten uit de nauwelijks bekende wijndistricten uit de Fronton en Malepère. Helaas vaak niet in grote hoeveelheden verkrijgbaar…. Parels verborgen in het Franse achterland welke ook gemakkelijk een vergelijking aan kunnen met gerenommeerde namen, maar proefondervindelijk een eerlijk trapje hoger in originaliteit, kwaliteit en klasse zijn. Bemin ze en geef ze een schouderklopje deze trouvailles uit het (onbekende) Franse land!! .

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A oktober/ november  '20
€61,70
€49,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B oktober/ november  '20
€57,20
€43,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C oktober/ november  '20
€64,86
€50,80

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D oktober/ november  '20
€83,90
€66,78

inhoud: 4 flessen rode wijn en 2 flessen witte wijn , 2 flessen per soort