Op zoek.. naar een Sauvignon voor memorabele momenten | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op woe, do, vrij
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Op zoek.. naar een Sauvignon voor memorabele momenten

SAINT BRIS Sauvignon blanc
12,50
9,95
48+ 9,65
144+ 8,88
Witte wijn
ac Bourgogne 2018

Deze Saint Bris kun je het beste omschrijven als een kruising tussen Sancerre en Chablis. Gemaakt van 100% sauvignon blanc en toch afkomst uit de Bourgogne. De enige gemeente in Bourgogne die deze status mag voeren... Verrassend, verkwikkend en gastronomisch. Een bijna zeldzame witte wijn met heerlijke geuren van o.a peer, kruisbessen, citrus en vuursteen. De smaak is klassiek, fruitig maar ook strak met lichte grapefruit en kiwi tonen.

JOHANNINGER SAUVIGNON BLANC BIEBELSHEIMER(ECO)
13,75
10,95
48+ 10,62
144+ 9,77
Witte wijn
Rheinhessen 2020

Typerende sauvignon-kleur: goudgeel met groene weerschijn. Helder en fonkelend. In de neus zuiver, elegant, levendig en vol citrusfruit. De afdronk is fris en levendig. In de mond bezit hij veel citrusfruit. De afdronk heeft het voor sauvignon zo kenmerkende verkwikkend frisse zuur en lengte. Deze sauvignon blanc van Johanninger is een klasserijke, zuivere en elegante sauvignon van het ouderwetse krijtdroge type. Een klassieker die lang houdbaar is. Het vakmanschap van Johanninger staat hier weer borg voor een onberispelijke sauvignon met stijl

GRAND SEIGNEUR 'SAUVIGNON'
6,50
4,95
48+ 4,80
144+ 4,42
Witte wijn
Terase Danubiene 2021

De creatie van Gaja's voormalige medewerker, de Italiaanse master of wine Fabio Albisetti uit Toscane, is wat bescheidener in oogstopbrengsten dan z'n Europese confrères, maar is daardoor voller in fruit en sappiger door de perfecte, rijpe druiven. Wat betreft de kwaliteit van de sauvignon is het, nog meer dan Westeuropese broeders, het perfectionisme van de wijnmaker dat de doorslag geeft. Fabio is de begenadigde vakman, die precies weet wèlke druiven het beste gedijen op wèlke grond en in wèlk microklimaat.

[node:title] Proeven doen wij met alle zintuigen, maar het oor leggen wij uitsluitend te luister bij het ontkurken van champagne of mousserende wijn. Als er geproefd wordt met onze oren wil dat vaak zeggen dat we achter trends aanhobbelen, of dat we ons blind staren op bekende namen. Trends leiden vervolgens tot volledig op hol geslagen prijzen die ook nog eens aangejaagd worden door de opkomende economieën. U begrijpt ‘’vast en zeker” dat mijn oren daar niet naar staan!  En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan bieden. SANCERRES  zijn de laatste jaren schrikbarend duur geworden. Té duur durf ik te zeggen. Het marktmechanisme speelt hierbij uiteraard een rol, want een grote vraag bij een klein aanbod drijft de prijzen op. De oogst van dit Klein Duimpje onder de witte Loire-wijnen blijft relatief bescheiden maar de vraag neemt alsmaar toe. In de Sancerre kun je dan ook dikwijls de redenering horen: wij krijgen steeds méér Sancerre in steeds kleinere hoeveelheden. The happy few betaalt gewoon veel te hoge prijzen!! Voor mij is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte wijnen ‘à la Sancerre’, met tóch de allerlekkerste en puurste smaak van een van de meest populaire druiven  ter wereld. Gaat u mee op reis door Frankrijk, Duitsland en een avontuurlijk uitstapje naar Roemenie ?

De zoektocht

Eric en Emmanuel Gelukkig doet de Sauvignon het goed in verschillende terroirs en klimaten (zolang het maar niet te vochtig is). De uitdaging ligt in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Sauvignon waar maken! Een prijswaardige Sauvignon voor memorabele momenten is complex van smaak met tonen van wit fruit, bloemen. En het liefst met de herkenbare afdronk: impressies van krijt en vuursteen. Bovendien vol maar elegant, met mooie zuren en een complex palet waarin ook de natuurlijke concentratie in lengte aanwezig dient te zijn. Mijn doel: de karakteristieke eigenschappen van de wereldbekende Sancerre te benaderen of zelfs te evenaren. Een heel belangrijk instrument daarbij: De Neus! Elk jaar, direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met mijn proefglas in de hand, kelder in kelder uit, proeven, monsters meenemen, opties nemen, toeslaan…. en kopen.  In blindproeverijen verliest menige keizer zijn kleren en worden onbekende schoonheden ontdekt. Zo zijn  deze drie [node:title] wijnen als winnaars uit de bus gekomen. Ik durf wel te zeggen dat mijn neus z’n werk goed heeft gedaan! Onverwacht en verrassend is de Sauvignon uit de Saint Bris (in de Bourgogne, Chablis), mijn eerste reisdoel. Hier vindt men ook precies dezelfde Sancerre vuursteen ondergronden ! Daar profiteert St. Bris  gretig van, hij dankt er zijn vurige karakter aan. Verder volg ik de loop van de Rijn en kom ik terecht in het pittoreske dorpje Biebelsheim in Rheinhessen. Hier ontdekte ik een  Duitse opkomende ster bij uitstek. Fluweelzacht en precies zoals een ’Sauvignon’ van een gecertificeerd topniveau –ECOVIN !­- zou moeten zijn. Kwaliteit en klasse in een onbekendere wijnwereld, waartoe ik me bijzonder toe aangetrokken voel. Verdraaid lekker en moeilijk te weerstaan gezien prijs en smaakbeleving. Ik geef mijn beheersing dan ook snel op. Ofschoon mijn uiteindelijke keuze viel op Frankrijk en Duitsland  zou ik u tekort doen door niet ook een opkomende Donau- ster toe te voegen. Voor liefhebbers die graag  kiezen voor een BIO huiswijn, subtiel van smaak, maagdelijk puur en van goed tot zeer goed niveau is dit een verassende ervaring.  D o e n !

Druivenras: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen