Navarra ( boegbeeld van de Spaanse rosé) treedt uit de schaduw van Rioja | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Navarra ( boegbeeld van de Spaanse rosé) treedt uit de schaduw van Rioja

ALEX GRANACHA ROSE
7,10
5,49
48+ 5,33
144+ 4,90
Rosé
DO navarra 2020

Verfrissend met verkwikkend zuurtje is z'n afdronk. De pittige fruittonen komen rijkelijk vrij van de 'Garnacha',de rode druif bij uitstek voor de verwende rosé liefhebber. Voor deze superieure, uitgesproken droge rosé worden uitsluitend geselecteerde percelen gebruikt. De koele maceratie en vergisting zorgen voor optimale extractie van fruitaroma's en een subtiele balans tussen fruit en sap. Kortom een rosé waarvan de prijs/kwaliteit- verhouding zeer aantrekkelijk is. DOEN....

GOLD MEDAL bij de Catavinum wine and spirits competition 2021

ALEX CRIANZA
7,10
5,95
48+ 5,77
144+ 5,31
Rode wijn
DO navarra 2017

De compositie van Tempranillo, Merlot en de Graciano is van een dusdanig select niveau dat zij menige wijnliefhebber op een fout been zet. Vanille-, caramel- en basilicumtonen op de achtergrond dragen zorg voor smaakimpressies die je uitsluitend bij grote wijnen aantreft. Dit maakt hem bijzonder, ook vanwege de opvoeding op Frans en Amerikaans eiken van maar liefst twaalf maanden. Een ware ontdekking. De structuur geeft hem groot bewaarpotentieel. De fluweelzachte smaakvariatie samen met de lange afdronk maakt hem zonder meer een proefsessie waard.

TAMPESTA Albarin Blanco
10,95
8,95
48+ 8,68
144+ 7,99
Witte wijn
DO Tierra de León (Castilla y León) 2016

Trompetgeschal: de eerste introductie van de zeldzame Albarindruif in Nederland. Jarenlang heeft bodega Tampesta gewerkt om de wijnstok in ere te herstellen en het karakter van de druif te temmen. Door de opvoeding sur lie (gedurende drie maanden) hebben de pittige zuren plaats gemaakt voor een fluweelzacht en uiterst elegant karakter. Helder geel met een heerlijk bouquet van limoen, lychee, mint, vijgen en sinaasappel. Fris en evenwichtig in smaak met een verfijnde en delicate afdronk.

De kelders van Bodega Alex Onder aanvoering van grote namen, zoals Miguel  Torres, heeft Spanje in de laatste 20 jaar een revolutie beleefd op het gebied van wijn en natuur. Het is verbluffend om alle veranderingen te zien die zich in het natuurlijk bewerken van de wijngaarden en in de Bodega’s hebben voltrokken. Gelukkig is Spanje niet in de val gelopen van het op grote schaal vervangen van autochtone en originele druivenvariëteiten door de populaire. De door mij geïmporteerde wijnen zijn hier een schoon voorbeeld van. Het zijn de vlaggendragers van mijn Spaans selectie, autochtone stokken aangeplant op aangeslibde grond in de oeroude rivierdalen.Toonaangevend zijn de alom aanwezige microklimaten. Ook in de valleien, waar de rivier de Ebro de voedende slagader is, met talloze vertakkingen naar uitstekend gesitueerde wijngaarden. Hier ontdekte ik de natuurzuivere wijnen van “Bodega Vinedos de Callida”, op nog geen steenworp afstand van de beroemde buren uit Rioja.

Rioja is één van de oudste en zonder twijfel ook het meest bekende van de wijngebieden in Spanje. Rioja ligt 120 kilometer lang aan beide zijden van de 925 kilometer lange Ebro.  Allerlei aftakkingen van de moederrivier zorgden door de eeuwen heen voor uitstekende grondgestelheden. Minder bekend is het Navarra-wijngebied op de grens met  Rioja. De zijrivier RIO OJA is van grote invloed op de kwaliteit van de Navarra-wijnen, mede dankzij De tuin bij Bodega Alex de door de Ebro zo trouw aangedragen en aangeslibde voedingsbodem, met dezelfde samenstelling als die in de Rioja. Het zijn wijngaarden met een geschiedenis die vaak terug gaat tot de tijd van de Romeinen. Toen tegen het eind van de 19e eeuw de meeste wijngaarden in Europa geteisterd werden door de Phylloxera was Bordeaux, ruim vóór Rioja en Navarra, ‘aan de beurt’! Om toch te kunnen produceren togen veel wijnboeren uit Bordeaux over de Pyreneeën naar het zuiden om te ontkomen aan de allesvernietigende druifluis. De voorouders van familie Calidad vestigden zich er en startten een eigen Bodega. Rond 1900 vond men een middel om de Phylloxera te voorkomen; men entte de autochtone stokken op Amerikaanse onderstammetjes, die resistent tegen de parasiet waren. In november 1933 werd de nog niet officiële Denominación de Origen ingevoerd, na het einde van de burgeroorlog in 1958 werd die pas officieel erkend. Verdere beschermende maatregelen hebben het fundament gelegd voor de onberispelijke kwaliteit van de Navarra-wijnen.

Uitzicht over de wijngaarden! Maar niet alles wat blinkt is goud.  Er is verguldsel en er is verschil in karaatgehalte. Het vereist kennis en ervaring om de pareltjes te vinden. Maar er zijn wat globale wegwijzers. Geen omschrijving, of simpelweg ‘Tinto, Rosado, Blanco of Joven ’ wil zeggen dat het een jonge wijn betreft van nog geen jaar oud . ‘Crianza’ staat voor een rode wijn die één jaar flesrijping  heeft gehad en negen maanden rijping op eiken. Daarna komen nog de zwaardere ‘Reserva’ of  de ’Gran Reserva’ !

 Ik prefereer zonder meer de ALEX CRIANZA 2017. Waarom? Omdat die “reservisten”  vaak ’overdone ‘ zijn : te vol, niet subtiel, te veel eikenhout, te weinig wijn eigenlijk. In onze keuze van ALEX CRIANZA 2017 is de bescheiden bewerking geheel in harmonie met het beoogde doel.  En dat is: subtiel, karaktervol, een goede weerspiegeling van bewerkte grondgesteldheden met als eindresultaat een rode Navarra die met gemak kan wedijveren met een zéér goede Rioja. Of andersom!

 De omstandigheden zijn  ideaal om er hoogwaardige rode, maar ook opvallende rosé wijnen te produceren. Dat gebeurt ook met respect voor de natuur.  Hét grote voorbeeld is en blijft Rioja. Maar insiders, wijnkenners, weten dat de wijnen van Navarra evenveel waardering verdienen. Men kan er goed mee voor de dag komen; hetzij tijdens een plezierig BBQ- diner of zomaar. En als er iets te vieren valt gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar….de twee Alexen , rood en rosé  (met als het ware de handtekening van vader en zoon Storms). U treft ze aan in nevenstaand  PROEFPAKKET, plus een unieke en zeer interessante maar minder bekende droge witte uit de omgeving van Rivier de Minho.

 

Land: 

Overige nieuwsitems actuele wijninfo & andere aanbevolen artikelen

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A juni / juli  '21
50,30
40,78

inhoud: 2 flessen witte wijn, 2 flessen rosé en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B juni / juli  '21
65,50
51,70

inhoud: 6 flessen witte wijn,  2 flessen per soort

Proefpakket C juni / juli  '21
81,70
65,48

inhoud: 4 flessen witte wijn en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D juni / juli  '21
61,28
47,70

Voor de liefhebbers van perzik en bubbels is deze heerlijke, van origine lichtroze, Bellini het uitstapje naar de Italiaanse tijd van toen. Mocht u ooit in Venetie zijn, stap dan zeker Harry's bar om de hoek van het Piazza San Marco binnen, waar deze cocktail is geboren. 

  • 30ml Perzikpuree
  • Aftoppen met de Cave des Rois 

 

inhoud: 2 flessen witte wijn, 2 flessen mouserend wit en 2 flessen rode wijn, 2 flessen per soort