Amelia Coloma, Geprolongeerd tot wijnvrouwe van het jaar... | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895
kwaliteitswijnen
bezorgen en afhalen
uit eigen voorraad
rechtstreeks van wijnhuis

U bent hier

Amelia Coloma, Geprolongeerd tot wijnvrouwe van het jaar...

DAMA DE TORRE GARNACHA bodega Coloma
€9,95
€8,49
48+ €8,24
144+ €7,58
Rode wijn
IGP Extremadura 2015

De garnacha druif wordt meestal geassembleerd omdat hij de wijn verrijkt met een gul, rond en warm karakter. Afkomstig van 40 jaar oude stokken en daardoor zeer geconcentreerd en weelderig in zijn fruit. Eenvoudig ontdek je tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende 5 maanden op Frans eikenhout geeft de wijn de extra dimensie waardoor men uitkijkt naar een volgende slok van deze authentieke wijn!!

DAMA DE TORRE GRACIANO bodega Coloma
€9,95
€7,95
48+ €7,71
144+ €7,09
Rode wijn
IGP Extremadura 2014

De graciano druif heeft een intens, sappig en geurig karakter en neemt in hoog gewaardeerde wijnen (zoals de Gran Reserva's uit de Rioja) een belangrijke plaats in. Echter is graciano niet wijdverspreid en vanwege een zeer lage oogstopbrengst ook maar mondjesmaat te verkrijgen. Ook nu zijn er 'slechts' 6000 flessen beschikbaar. Elke fles beschikt daarom over een unieke flesnummering! De opvoeding gedurende 9 maanden op barriques (Amerikaans en Frans) onderstreept zijn hoge komaf. Een buitenkans, want maar zelden zult u een 100% graciano tegenkomen!

Wijnvrouwe van het jaar… Dama de Torre Bermeja Elk jaar is er wel een kandidaat die nauwelijks concurrentie te duchten heeft. Twee jaar geleden stond Patrick Léon – de voormalige wijnmaker van Chât. Mouton Rothschild, Clerc Millon, D´Armaillac en Opus One- op het podium. Vorig jaar was het Stephan Graf von Neipperg, de maker van de Premier Cru Classé Chât. Canon la Gaffelière en van de opkomende ster Enira. Beiden zijn inspirerende wijnmakers met grote invloed op hun collega´s. Nu prolongeert echter een vrouw die voldoet aan de strenge criteria: zij dient net zoals haar mannelijke collega´s een stuwende kracht voor wijnproducenten in de hele regio te zijn, heeft een dynamische uitstraling, denkt in het groot maar besteedt veel zorg aan het detail. Kortom, een vrouw die dat traditionele beeld doorbreekt, moet wel over zeer grote kwaliteiten beschikken.

Wijnvrouwe van het jaar… Dama de Torre Bermeja Haar naam, Amelia Coloma, loopt als een rode draad door de triomfantelijke recensies in het toonaangevende vakblad Decanter: super wijndeskundige, wijnboerin in hart en nieren, maar op de eerste plaats begeesterd temster van de Graciano en Garnache Tintorere druif. Een alom omvattende diepgaande studie over deze druiven variëteiten heeft haar een grote reputatie bezorgd. Afgestudeerd in ´ Science and Food Technology in Burgos ´ en stimulator van wijnbouw aan beide zijden van de rivier de Guadiana. Tijdens de blind proeverijen in het voorjaar sprongen haar rode Graciano en Garnache Tintorere wijnen er direct uit. Met kop en schouders staken ze boven het gemiddelde uit. WORLD AWARDS  werden met gemak binnen gehaald voor zowel Dama de Torre  Bermeja 2014 – 100 % Granacha Tintorera !- als haar 2013 – 100 %! -selectie. Vooral haar niet aflatende ijver om de Graciano druif te transformeren tot een rode wijn met indrukwekkende rode en zwarte fruit tonen verdient volgens de jury dit eerbetoon.

BUITENGEWONE  BEZIELING

Wijnvrouwe van het jaar… Dama de Torre Bermeja Amelia Coloma geeft leiding aan een rijzende Spaanse ster in de Extremadura; een domein waar kwaliteitsnormen gehanteerd worden die tot voor kort ongehoord waren. Dat komt omdat Amelia meer doet dan alleen maar het beheer voeren over haar bezitting, wat op zich al een ‘raison d’être’ zou zijn. Nee, voor haar komt het werken op het land op de eerste plaats. Deze buitengewone bezieling maakt van het Domein Coloma een bijzonder plekje. Alleen door dit permanente en intense streven naar perfectie kan het domein de rassen Graciano en Garnacha Tintorera voortbrengen met de grandeur van een grand cru. Immers wijn maken, hoe afhankelijk ook van het weer en bodemgesteldheid, blijft voor het grootste gedeelte mensenwerk. Amelia is met recht de stuwende kracht en met haar selectie ‘Dama de Torre Bermeja’ bewijst ze waartoe zij in staat is.

Wijnvrouwe van het jaar… Dama de Torre Bermeja Niet alleen in de zorg voor de wijngaarden en bij de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst blijkt haar oog voor detail. Ook de vinificatie verloopt volgens Amelia’s nauwgezette receptuur. De druiven van elk perceel die voorbestemd zijn voor de ‘Dama de Torre Bermeja’ worden apart gevinifieerd in kleine cuves van 75 hl. Hierdoor worden de specifieke eigenschappen van elk perceel en van de druivensoorten Graciano en Granacha Tintorera optimaal bewaard. De vinificatie wordt afgestemd per druivensoort en per cuve. Amelia hecht grote waarde aan de beheersing van de temperatuur in de cuves tijdens de gisting. Om het vinificatie-proces zo goed mogelijk te kunnen sturen heeft zij de modernste installaties tot haar beschikking. Hierdoor kan de gisting uitgebreid worden over een lange periode, wat de rijkdom van de wijn ten goede komt. Deze periode,de zogenaamde ‘cuvaison’, neemt bij de meeste Bodega’s zo’n 14 tot 21 dagen in beslag. Bij Amelia’s selectie ‘Dama de Torre Bermeja’ kan deze periode variëren van 25 tot 40 dagen.

Ook besteedt Amelia veel aandacht aan een zorgvuldige houtlagering. Zij is één van de zeldzame Spaanse producenten die zich de Grand Cru methode als voorbeeld stelt. Voor Graciano ‘Dama de Torre Bermeja 2013’  9 maanden en voor de Garnacha Tintorera ‘Dama de Torre Bermeja 2014’ 5 maanden op barriques.

 

Proefpakket

3 producten
Proefpakket A april/mei 2017
€62,80
€49,86

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B april/mei 2017
€59,90
€44,98

inhoud: 6 flessen witte wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket D april/mei 2017
€55,10
€40,78

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort