Amelia Coloma, een rijzende ster... Wie had dat verwacht? | Wijnkoperij Alex Storms - Mertens
sinds 1895 Wijnkoperij Alex Storms Mertens is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. Een wijnhuis met vestigingen in Heythuysen en Nederweert.
Meer info
kwaliteitswijnen Bij Wijnkoperij Storms hebben we een wijngarantie. Dit omdat wij staan voor de kwaliteit van de wijnen die wij verkopen.
Meer info
bezorgen en afhalen • Vaste leverdagen op do. of vrij.
• 24u levering mogelijk
• GRATIS levering vanaf 24 flessen
• GRATIS levering boven €175,-
• Verzendkosten Nederland €8,95
• Levering Europa v.a. €12,50
• Afhalen mogelijk
Meer info
uit eigen voorraad Alle wijnen worden opgeslagen in een geklimatiseerd wijndepot in Heythuysen.
Meer info
rechtstreeks van wijnhuis Wijnkoperij Alex Storms Mertens is de enige schakel tussen de oogstende wijnboer en u als klant.

U bent hier

Amelia Coloma, een rijzende ster... Wie had dat verwacht?

EVANDRIA ALARIJE Bodega Coloma
9,95
7,50
48+ 7,28
144+ 6,69
Witte wijn
IGP Extremadura 2020

Gelukkig bestaan er nog familiebedrijven die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken. Immers had zonder de inzet van Amelia Coloma de Alarije druif het hoogstwaarschijnlijk niet gered…, Meer dan 10 jaar heeft het geduurd voordat ze zekerheid had (d.m.v. DNA-analyse) dat ze de authentieke Alarijedruif in ere kon herstellen. Vervolgens duurt het nog enkele jaren voordat de wijnstokken kwaliteitsdruiven produceren, maar in 2019 was het memorabele moment daar. De eerste oogst resulteerde in 5000 flessen en ook dit oogstjaar blijft steken op slechts 5000 flessen.

DAMA DE TORRE GARNACHA bodega Coloma
9,95
8,49
48+ 8,24
144+ 7,58
Rode wijn
IGP Extremadura 2018

De Garnacha Tintorera ,ook wel Alicante Bouschet genoemd, is gul, rond en warm van karakter. Afkomstig van veertig jaar oude stokken en daardoor zeer geconcentreerd en weelderig in zijn fruit. Snel ontdek je tonen van framboos, zwarte bessen en bramen. De opvoeding gedurende vijf maanden op Frans eikenhout geeft deze authentieke wijn de extra dimensie die maakt dat men uitkijkt naar een volgende slok. De sappige smaak en de zijdezachte tannines maken van deze Garnacha de perfecte compagnon voor een gezellige avond met vrienden (gedurende een maaltijd maar ook zeker erna)

DAMA DE TORRE GRACIANO bodega Coloma
9,95
7,95
48+ 7,71
144+ 7,09
Rode wijn
IGP Extremadura 2017

De Graciano -druif heeft een intens sappig en geurig karakter en neemt in hoog gewaardeerde wijnen (zoals de Gran Reserva's uit de Rioja) een belangrijke plaats in. De druif is echter niet wijd verspreid en door een zeer lage oogstopbrengst ook maar mondjesmaat te verkrijgen. Ook nu zijn er 'slechts' 6000 flessen beschikbaar. Elke fles heeft daarom een unieke nummering! De opvoeding gedurende zes maanden op barriques (Amerikaans en Frans) onderstreept zijn hoge komaf. Een buitenkans, want maar zelden zult u een honderd procent Graciano tegen komen

Haar naam, Amelia Coloma, loopt als een rode draad door de triomfantelijke recensies in het toonaangevende vakblad Decanter: super wijndeskundige, wijnboerin in hart en nieren. Maar op de eerste plaats begeesterd temster van de Graciano en Garnache Tintorera druiven en herontdekster van een vergeten witte druif. Een diepgaande studie over deze variëteiten heeft haar een grote reputatie bezorgd. Afgestudeerd in´Science and Food Technology´ in Burgos en stimulator van wijnbouw aan beide zijden van de rivier de Guadiana. Overigens, Onno Kleyn bekroonde haar Garnache Tintorere met maar liefst 9 punten.

Evandria... Sinfonia de blancos!

[node:title] Haar experimenteerdrift was niet te stuiten en zij besloot op zoektocht te gaan naar een bijna uitgestorven druif. Voor het eerst genoemd in een boek uit 1488  en de enige witte variëteit die bestand was tegen de zinderende hitte. Exceptioneel, want de druif levert wijnen met voldoende zuren in een kort, heet groeiseizoen. Interessante stokken werden gespot op  oude locaties en dan volgde een DNA-analyse. Absolute, honderd procent zekerheid wilde zij hebben- en die kreeg zij. Het was een riskante onderneming maar zij houdt van uitdagingen. Amelia startte in 1997 voorzichtig met een mondjesmatige productie. Het kostte deze veeleisende dame meer dan tien jaar experimenteren om  tot de gewenste perfectie te komen. Het resultaat is een unieke witte wijn uit het oerras ALARIJE onder de naam EVANDRIA.  Een eerste productie in 2019 van slechts 5000 flessen werd bekroond met de benaming SINFONIA DE BLANCOS ! Een eerbetoon aan haar vader, van wie zij samen met haar broer Felix en zus Helena het stokje had overgenomen. Wát een bijzondere witte droge wijn ! Uniek,  denk aan een melange tussen een Verdejo en een Alberiño: aromatisch, en onverwacht fris. Onuitwisbare smaakherinneringen die je smaakpapillen op hol doen slaan.

Domein Coloma 'buitengewone bezieling'

[node:title] Amelia Coloma geeft leiding aan een rijzende Spaanse ster in de Extremadura; een domein waar kwaliteitsnormen gehanteerd worden die tot voor kort ongehoord waren. Want Amelia doet méer dan het beheer over haar bezitting, wat op zich al een ‘raison d’être’ zou zijn. Nee, voor haar komt  werken op het land op de eerste plaats. Deze buitengewone inzet maakt van het Domein Coloma een bijzonder plekje. Alleen door dit permanente en bezielde streven naar perfectie kan het domein de rassen Graciano, Garnacha Tintorera  en de zeldzame ALARIJE voortbrengen met de allure van een Grand Cru. Immers wijn maken, ofschoon afhankelijk van weer en bodemgesteldheid, blijft voor een  groot deel mensenwerk. Amelia is zonder meer een diva in de wijnwereld. En terecht: met haar rode selectie ‘Dama de Torre Bermeja en haar onvergetelijke witte EVANDRIA ’ bewijst ze waartoe zij in staat is. Niet alleen uit zorg voor de wijngaarden en de strenge kwaliteitscriteria tijdens de oogst blijkt haar oog voor detail. Ook de vinificatie verloopt volgens Amelia’s precieze receptuur.  Druiven die voorbestemd zijn voor de rode special edition ‘Dama de Torre Bermeja’ worden  per perceel apart gevinifieerd in kleine cuves van 75 hl. Zo worden de specifieke eigenschappen van elk stuk grond en van de druivensoorten Graciano en Granacha Tintorera optimaal uitgebuit. Ook de vinificatie wordt afgestemd op druivensoort en per cuve. Amelia hecht grote waarde aan de beheersing van de temperatuur in de cuves tijdens de gisting. Om het vinificatie-proces zo goed mogelijk te kunnen sturen heeft zij de modernste installaties tot haar beschikking. De gisting, bijvoorbeeld, kan vertraagd worden, wat de rijkdom van de wijn ten goede komt. Ook besteedt Amelia veel aandacht aan houtlagering:  kwaliteit van de  vaten en rijpingsduur zijn essentieel voor de karaktervorming van de wijn.  Zij is één van de zeldzame Spaanse producenten die  de Grand Cru- methode toepast. Voor Graciano ‘Dama de Torre Bermeja 2014’ betekent dat zes maanden en voor de Garnacha Tintorera ‘Dama de Torre Bermeja 2018’  vijf  maanden op barriques. En in de zeldzame witte wijn proeft u geen afleidende houtsmaken maar vleugen puur natuur, de bezieling en zuiverheid van een levenswerk. Daarom is een test op de tong –via nevenstaand proefpakket- een uitdaging die een echte wijnkenner niet graag aan zich voorbij wil laten gaan. Doen ………

 

Land: 

Proefpakket

4 producten
Proefpakket A oktober / november  '21
59,70
47,88

inhoud: 2 flessen witte wijn 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket B oktober / november  '21
64,30
53,30

inhoud: 2 flessen witte wijn 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Proefpakket C oktober / november  '21
123,70
101,70

inhoud: 6 flessen rode wijn, 2 flessen per soort

Inmiddels zwaait de vierde generatie Carles de scepter over de wijnproductie van Château Panet, Clos la Rose en Clos Jacquemeau in de gemeente St. Christophe-des-Bardes. Wijndomeinen die tot de selecte Grand Cru St. Emilion- groep behoren. Het samenwerkingsverband met Jean-Philippe Fort  is een succes. Meesterlijk zijn de creaties waarin zijn hand duidelijk  herkenbaar is- ( o.a. Château Angélus, Château Valandraud,  Chateau Croix St. Georges (Pomerol), Pavie, Troplong Mondot !)

Proefpakket D oktober / november  '21
58,90
43,88

inhoud: 2 flessen witte wijn 4 flessen rode wijn, 2 flessen per soort