Wijn van druivensoorten

DruivensoortPošip (furmint, šipon)

Als we het hebben over de witte furmint druif denkt men gelijk aan de  geweldige Tokaji wijnen uit Hongarije. Als inheemse druiven variëteit, en beter bekent (lokaal) onder de naam pošip, gedijt hij vooral goed op het eiland Korčula. Dit prachtige eiland ligt  in het zuiden van de Adriatische Zee voor de kust van Kroatië.

Verdere aanplant van de pošip druif zien we in de Dalmatische provincies van Kroatië.. De wijnranken van de pošip zijn gevoelig voor een hoog rendement met grote druiventrossen, waardoor men verschillende kwaliteiten tegenkomt. Na mate er terug gesnoeid wordt verbeterd de kwaliteit zich snel. Kenmerkend  zijn de goede zuren en een juiste vulling qua body in de wijn. Hij is ook hoog alcoholisch, wat te danken is aan de late rijping van de druif. In zijn geur en smaak vinden we vaak  aroma’s van citrus en bloemen met minerale tonen.